Walkable Tower

We are rethinking the residential tower as a vertical, walkable experience that is designed to create a sense of community for the inhabitants through this connected public amenity. Along the path will be edible gardens, communal spaces and city viewing areas. The buildings circulation paths are thought of as a continuous trail that takes the explorer from the street the roof and back again.  

 

Text extract by Tibby Rothman:  Link to Article

 

Inverse Project is based in San Jose Costa Rica as is the client who approached the firm to build a multi-residential project on a lot where she owned an art gallery in a part of San Jose that is more highly dense and offers more street life than other areas. The program for the project includes a double height art gallery at ground level. And a cafe and exterior area for art classes or music performances on the roof.  Twelve stories of art lofts, sixty units lie between. 

To create areas of interaction between residents and take advantage of San Jose’s climate, Inverse Project is rethinking the residential tower as a vertical, walkable experience that is designed to create a sense of community for the inhabitants through this connected public amenity. Along the path will be edible gardens, communal spaces and city viewing areas. The building’s circulation paths are thought of as a continuous trail that takes the explorer from the street the roof and back again. These exteriors will also include installations documenting the artists who were featured in the original art gallery on the property; the client asked the architects for a strategy to create a legacy to these individuals with which she had lengthy histories.

Inverse Project proposed art lofts rather than apartments for the project’s residential component in keeping with the site’s history, and also because the programs for these units could be more affordable for Costa Ricans. Like many cities in the United States, purchasing an apartment in San Jose is quite expensive for residents.
The project includes sloping setbacks to adhere to planning codes in San Jose on the residential side. On the commercial side, the building meets the street. A small garden will be featured as an amenity on the ground floor adjacent to the art gallery

 

© NICO MARQUES
© NICO MARQUES
©Nico Marques
 
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram